Sfaturi și idei creative pentru amenajarea camerei celor mici

Sfaturi și idei creative pentru amenajarea camerei celor mici

Stilul de amenajare al camerei celui mic depinde în foarte mare măsură de preocupările sale, iar acesta trebuie să îi reflecte cât mai bine personalitatea. Dacă fetițele, de cele mai multe ori, au înclinații înspre culorile calde precum roz, violet sau alte nuanțe deschise și personajele din basmele cu prințese, băiețeii se îndreaptă spre un univers al mașinilor, avioanelor sau al personajelor din filmele cu super-eroi.

Camera copilului este mai mult decât un spațiu, este un mic univers și un loc de refugiu. De aceea, înainte de a comanda orice piesă de mobilier, recomandăm analizarea tuturor opțiunilor disponibile, luând în considerare spațiul disponibil, dar și bugetul pe care doriți să îl alocați.

Zona dedicată odihnei
Deoarece somnul este foarte important pentru o dezvoltare armonioasă, recomandăm în mod special alegerea unei saltele ergonomice, cât mai confortabile, de preferat din spumă. În ceea ce privește patul, în funcție de stilul de amenajare, modelele actuale de pe piață vă ajută chiar și la îndeplinirea celor mai complexe dorințe.

Paturile suprapuse pot reprezenta o opțiune pentru familiile cu mai mulți copii. Acestea vă vor ajuta cu siguranță la eficientizarea spațiului, însă trebuie să fiți foarte atenți și la aspectele ce țin de securitate, având în vedere că vorbim despre un pat supraetajat.

Paturile de tip căsuță sunt tot mai căutate de părinți și copii. Acestea se integrează perfect într-o mulțime de tipuri de amenajare și contribuie la crearea unui spațiu creativ și prielnic dezvoltării imaginației celui mic.

Paturile 2 în 1 (pat si birou integrate) pot fi o soluție practică și eficientă mai ales dacă nu dispuneți de un spațiu foarte generos, iar pe lângă acest lucru, veți reuși să redați și un aspect aparte încăperii, de care, cu siguranță, cel mic va fi foarte încântat.

Paturile extensibile pe lungime – o soluție pe termen lung. Cei mici cresc foarte repede și, cu siguranță, dacă ești părinte, acest fapt ți s-a confirmat deja. Paturile cu lungime reglabilă pot ajunge de la 120 cm lungime, la 170 sau mai mult, în funcție de model. Cele mai multe, precum este și modelul ELIANA de la Hausa, dispun de bare de protecție laterale, pentru un plus de siguranță.

Zona dedicată jocului
Aceasta ar trebui să fie zona cea mai colorată din întreaga încăpere și, pentru că e vorba despre joacă și jucării, cele mai importante sunt spațiile de depozitare a jucăriilor. Puteți opta pentru dulapuri modulare sau diverse organizatoare pentru jucării, care nu numai că vă ajută cu depozitarea, dar sunt și soluții practice și plăcute din punct de vedere visual. Dulapurile modulare LEILA, DINOS și MATEI sau organizatoarele MARA și MADY sunt disponibile pe www.hausa.ro.
Spațiul pentru joacă trebuie să fie un adevărat univers al copilăriei, un loc de basm și un sanctuar unde cei mici să se simtă în siguranță. Vă recomandăm să folosiți aici corturi pentru interior, jucării și figurine ale unor personaje de basm și, de ce nu, chiar și un leagăn de interior, dacă este posibil. Toate acestea vor ajuta la crearea unei atmosfere de poveste.

Zona dedicată lecturii și studiului
Această zonă trebuie să fie una plăcută, liniștită și nu foarte încărcată. Dacă este posibil, este bine să fie poziționată cât mai aproape de fereastră, pentru ca cel mic să aibă parte de cât mai multă lumină naturală. Totuși, va fi nevoie și de o lampă, care să compenseze atunci când lumina naturală nu este de ajuns.
Piesele principale de mobilier din acest spațiu sunt biroul, scaunul de birou și eventual, câteva rafturi sau o bibliotecă pentru cărți. Recomandăm să optați pentru un scaun reglabil, ergonomic, pentru a facilita poziția corecta a corpului.
Nu amplasați niciun fel de obiect sau jucărie în această zonă, care ar putea să îi distragă copilului atenția de la lectură și teme. De altfel, nu se recomandă nici utilizarea unor culori puternice aici, ci mai degrabă a unor culori neutre.

Mobilierul modular – o soluție practică
Având în vedere că trebuie să eficientizăm cât mai bine spațiul, fiind nevoie de zone dedicate unor activități specifice, mobilierul trebuie să fie practic și să ofere suficient spațiu de depozitare. Acesta nu trebuie să aibă colțuri ascuțite și trebuie amplasat astfel încât să nu îngreuneze accesul la diferitele zone ale încăperii. De aceea, recomandarea noastră este să optați pentru mobilierul modular, acesta oferindu-vă opțiunea unei amenajări personalizate, în funcție de nevoile celui mic și spațiul disponibil.
Asigurați-vă, totodată, că spațiul rămâne aerisit și nu îl încărcați prea tare.

Personalitate și hobby-uri
Așa cum menționam anterior, camera celui mic trebuie să îi reflecte cât mai bine personalitatea, aceasta fiind, în esență, un spațiu personal, un refugiu, un loc în care să poată da frâu liber imaginației.
Etapa alegerii tematicii camerei este, probabil, cea mai plăcută și așteptată, în special de pitici. Atunci când în familie avem o mică balerină sau un mic explorator, tematica poate fi ușor de ghicit și camera ușor de amenajat. Când, însă, avem copii foarte curioși, pasionați de mai multe lucruri, poate fi ceva mai dificil.
Cum putem personaliza camera? Prin tapet, fototapet sau chiar picturi tematice, obiecte de decor tematice (tablouri, veioze/ lămpi, covoare, figurine, accesorii, textile) și nu în ultimul rând, prin mobilierul ales (pat tip căsuță/ mașină, comode sau dulapuri cu imprimeuri diverse).

Lumină și culori
Lumina dintr-o încăpere este cea care face diferența între o ambianță caldă, primitoare și una sumbră. Dacă aceasta nu dispune de suficiente ferestre, astfel încât lumina naturală să pătrundă cât mai mult, puteți opta pentru candelabre, care produc o lumină nu foarte puternică, lămpi, lampadare sau lămpi de veghe, care pot fi de forma unor figurine și pot avea diverse imprimeuri.

Cu siguranță știți deja că fiecare culoare are anumite semnificații, dar cum facem să aducem un echilibru între culorile puternice și cele reci? Nu recomandăm utilizarea excesivă a unor culori puternice precum portocaliul, roșul sau albastrul închis, ci mai degrabă armonizarea tonurilor puternice cu cele reci, neutre. Culorile tari pot fi prezente prin accesorii, textile și obiecte decorative sau, de ce nu, chiar și prin fototapet, însă nu într-o măsură exagerată. Iată, câteva informații despre caracteristicile culorilor, care ți-ar putea veni în ajutor atunci când amenajezi camera copilului:

Violet – culoarea preferată de obicei de adolescenți, stimulează creativitatea;
Alb – conferă o atmosferă caldă și face camera să pară mai spațioasă decât este în realitate;
Verde deschis – creează o atmosferă de liniște, ajută în cazul activităților intelectuale;
Portocaliu – inspiră interacțiunea și comunicarea;
Albastru deschis – are efect calmant și favorizează relaxarea, se recomandă în camera bebelușilor;
Roz – emană bucurie și ajută la menținerea luminozității încăperii;
Galben – stimulează memoria și concentrarea, fiind o culoare energică și veselă.

Sperăm ca micile sfaturi oferite mai sus să îți fie de folos în amenajarea spațiului dedicat celor mai mici din familie. Pe www.hausa.ro găsești o mulțime de produse dedicate lor, de la mobilier, la diverse accesorii menite să le transforme camera într-un spațiu de vis.

Specialiștii Hausa îți stau cu drag la dispoziție pentru întrebări și asistență.